Airlinermodellers Forum
Airliner Modelling Alliance
FAQ | Search | Memberlist | Usergroups | Register | Log in 

Airlinermodellers Forum Forum Index » Yapım aşamaları / Construction Stages » PAN AM B-314 CLIPPER Minicraft 1/144  

This forum is locked: you cannot post, reply to, or edit topics.   This topic is locked: you cannot edit posts or make replies. Goto page 1, 2, 3, 4  Next
View previous topic :: View next topic  
Author Message
ceb76
Level 1

PostPost subject: PAN AM B-314 CLIPPER Minicraft 1/144 Reply with quote

1938'de servise girdiğinde zamanındaki sivil uçakların en büyüğü olan Clipper, teknolojik olarakta bir çok fikrin birleşimiydi. Kanat uçlarındaki stabilizerler yerine, Dornier Do 18'den alınan gövde yanındaki dengeliyiceler ile daha sonradan uçağın karakteristiği olacak olan 3 dikmeli dümeni bunun örneklerindendir.

39'da ilk trans-atlantik uçuşunu yapan Clipper'ın maalesef ömrü kısa olmuş ve 2.Dünya Savaşının başlaması ile ticari hayatı bitmiştir. Savaş sonrasında yaygınlaşan havaalanları yüzünden popülerliğini kaybeden uçakların sonuncusu, 50'li yıllarda servisten çekilmiştir.

Bir kaç referans fotosu...

Maketimiz, Minicraft'ın 1/144 ölçekteki Dixie Clipper modeli. Aslen Airfix kalıp olan maket, plastik ve parça kalitesi olarak ne olduğunu baştan belli etmekte. Yanlız güzel bir suprizi var. Decalleri Modelcraft kendisi bastırmış, ve kalitesi Airfix'in decallerinden fersah fersah önde. Nereden mi biliyorum... Clipper'ın Berwick (Churchill'in makam uçağı) versiyonunu daha evvel Airfix'ten yapmıştım ve fotosuna dikkat ederseniz anlarsanız Wink Wink

Fri Jan 23, 2009 7:13 pm
View user's profile Send private message

Author Message
Berk Oğuzülgen
Yönetici

PostPost subject: Reply with quote

Hocam Öncelikle forumumuza hoşgeldiniz aynı zamanda yarışmamıza,

Öncelikle belirteyim ki bende böyle değişk sivilleri sev,iyor ve ilgi duyuyorum. yapmak istediğniz modelin tarihçesinide izledğim discovery channel belgeselinden az çok ta hatırlıyorum .Oldukça güzel ve değişik bir çalışma olacağı kanaatindeyim

Başarılar
Fri Jan 23, 2009 8:05 pm

Author Message
Gökhan Eren
Level 4
Level 4

Ana Antonov derken kutu açılmış bile Very Happy

Kolay gele,çok seviyrsun sıradışı uçakları Emrah Baba!!!

Bunun altına deniz isteriz en tuzlusundan ha ona göre.Su da sen bunu götürürsün abi senin botlar gibi??? Rolling Eyes
Fri Jan 23, 2009 8:38 pm
View user's profile Send private message MSN Messenger

Author Message
ceb76
Level 1

Öncellikle sıcak hoşgeldiniz temennileriniz için hepinize teşekkür ederim Smile

Valla tabiki hain vede feci art niyetli planlarım var Gökhan ama bakalım becerebilecekmiyim Twisted Evil Laughing
Fri Jan 23, 2009 11:56 pm

Author Message
Tarık SOYLU
Level 3
Level 3

Emrah bey hoşgeldiniz...
daha önce yapıldığını görmediğim dahası merak etmediğim bir uçaktı... lakin finişinizi ve modelin yapım aşamalarını dikkatle izleyeceğim... kolay gelsin..
Sat Jan 24, 2009 3:15 am
View user's profile Send private message Visit poster's website

Author Message
bulut gezer
Yönetici

Emrah bey öncelikle aramıza hoşgeldiniz.Umarım çok eğlenceli bir proje olur ayrıca böyle değişik modellerle geçecek bir yarışma olduğunu görünce içim kıpır kıpır oldu.Seçtiğiniz model benim herzaman yabancı forumlarda gördüğüm ve vakit olursa hep yapmak istediğim modeller arasındaydı ve böyle bir modeli sizin elinizden bizim ülkemizde de görmek çok güzel olacak.
Tekrar hoşgeldiniz diyor başarılar diliyorum.
Sat Jan 24, 2009 11:04 am
View user's profile Send private message Send e-mail Visit poster's website MSN Messenger

Author Message
ceb76
Level 1

Güzel yorumlarınız için bende çok teşekkür ediyorum, hep beraber nasıl bittiğini göreceğiz inşallah Smile
Sat Jan 24, 2009 1:08 pm

Author Message
ceb76
Level 1

Yavaş yavaş ısınma turları başladı Smile

Önce parçalara astar boyası atıldı. Haliyle çok olmasada kalıp izleri kendini belli etti. Buralara Mr.Surface uygulandı. Fakat ne yalan söyleyeyim, küçük bir problemde canımı sıkmadı değil Sad Ölçek küçük ve detaylar dışa verilmiş. İşin kötüsü, her bir perçini içe çevirmeyide açıkcası böyle bir ölçekte ben düşünmüyorum. Artık zımparadan sonra ortadan kalkan detayları bir şekilde yapacağım veya kamufle edeceğim.

Gövdedeki stabilazör ve arka kanatçıklar birleştirildi, kapılar ve camlar yerlerine takıldı.

Şimdilik son olarak, ana rengi olarak düşündüğüm aliminyum rengi, motorlara atıldı ve yapım kılavuzunda pervaneler verilen paternden farklı olarak pervaneler, referans fotoları çerçevesinde, ahşap/bej rengine boyandı. İnşallah devamı yarına Smile

Thu Jan 29, 2009 11:05 am

Author Message
bulut gezer
Yönetici

Emrah hocam öncelikle kolay gelsin diyor ve başarılar diliyorum ayrıca bir sorum olacak bu modelin boyutu hakkında bir foto bizimle paylaşabilirmisiniz?
Thu Jan 29, 2009 1:38 pm
View user's profile Send private message Send e-mail Visit poster's website MSN Messenger

Author Message
ceb76
Level 1

Tabiki.., akşam bir tane foto çeker, en kısa sürede atarım. Ama kısaca şöyle söyleyim, burundan kuyruğa 22.2 cm.
Thu Jan 29, 2009 2:32 pm

Author Message
Gökhan Eren
Level 4
Level 4

İyyyyyyyyy dışa detay,kasar beni bu Emrah gece gece... Surprised
Fri Jan 30, 2009 12:46 am
View user's profile Send private message MSN Messenger

Author Message
ceb76
Level 1

Gökhan, senimi benimi Smile Allahtan topu topu sadece 4 noktada problem var. Birde bittiğinde yıkaması biraz sorun çıkaracak o kadar Wink

Yavaş yavaş boyamaya iyice geçtim artık. Genelde açık renkten koyuya doğru boyanır ama maskelemesi daha kolay olacağı için siyahtan başladım ve gövdenin altının rengi olan siyahı attım.

Bu arada, bulut gezer kıyaslaması daha kolay olur diyerek bir çakmağın yanında fusulage'ın fotosunu koyuyorum. Boyu, hemen hemen 2 çakmak boyu ve uçağın üsrtündeki her plakanın perçini mevcut Laughing

Diğer taraftan, pervanelerin göbekleri, motor pistonlarının bağlantıları ve motor yuvalarının içleride boyandı. Bu gecelik bukadar, devamı inşallah yarına...

Last edited by ceb76 on Fri Jan 30, 2009 10:49 am; edited 1 time in total
Fri Jan 30, 2009 1:44 am

Author Message
bulut gezer
Yönetici

Emrah hocam foto için çok teşekkür ederim.Küçük sivillere olan ilgimden dolayı tayyareye olan merakım iki kat arttı bu modeli hemen stoğa atmak lazım.
Şahsen bitmiş halini merakla bekliorum.
Saygılar sunarım.
Fri Jan 30, 2009 6:52 am

Author Message
ceb76
Level 1

Açıkcası yapmayı düşündüklerimi becerip beceremiyeceğimi tam olarak kestiremediğimden dolayı önce bunu öğrenip, sonra mesaj atmayı tercih ettiğim için neredeyse 1 hafta mesaj atamadım kusura bakmayın Smile Açıkcası genel olarak sonuç beni çok tatmin etsede, 1-2 aksilik ne yalan söyleyeyim canımı sıktı. Ama onlarada nazarlık gözüyle bakıyorum Cool

Fusulage'in altında kalan tarafın siyahını atarken, aynı zamanda iç kısmada siyah attım. Bu sayede yapmayı planladıklarımdan biri olan iç kabin aydınlatması sırasında, ışığın plastiğin zayıf taraflarından dışarı taşarak görüntüyü bozmasını engelledim. Arkasından, oğlanın hurda oyuncaklarından başka bir projede kullanırım diyerek söküp bir kenera attığım lambaları iç kısma yerleştirdim.

Aynı şekilde kanatlarda yer alan spotların içlerinide temizleyerek, oralarada bu lambalardan yerleştirdim.

Daha sonra telefoncu bir arkadaştan almış olduğum telefon titreşim motorlarında gerekli değişiklikleri yaptıktan sonra, bunlara uzatma kablolarını lehimledim ve daha evvelden arkalarını delmiş olduğum pervanelere yapıştırmayı denedim. İlk problem pervanelerin şaft içindeki çap yapmalarından çıktı. Bunun üzerine motor yuvalarını içlerini iyice oyarak motorların kendi pimlerini dışarı çıkardım. Pervanelerin arkalarındaki çubukları kestim ve bağlantılarını sağladım. Ama ne yalan söyleyeyim tüm bu deneme yanılma çalışmaları sırasında kendi cebimin motoruda dahil olmak üzere 7 motor heder oldu Laughing

Tüm bunları halledince, motorları kanatlara taktım ve sabitledim. Kabloları ise kanat köklerinde delmiş olduğum deliklerden geçirerek, gövdenin içine çektim. Bu çalışmalar sırasında canımı sıkan tek şey, ebat olarak biraz daha büyük olan motorlar yüzünden, motor kapaklarının 2 mm kadar kayması oldu. İşte ilk nazarlığımız (ve inşallah son nazarlığımız olur) bu oldu. Son olarak fusulage'in iki parçasını birbirine yapıştırdım ve gerekli macun takviyesini yaptım. Bundan sonra sırada dümen bağlantısı ve tesviye var...

Tüm bunlarla uğraşırken, biryandanda uçağın yerleşeceği ufak dioya başladım. Zemin olarak plastik çikolta kutusunu kullandım. Önce maviye boyadığım kutunun içine cam macunundan yaptığım burnu yerleştirdim. Daha sonra değişik olçeklerdeki çıtalardan yaptığım iskelenin kabasını bitirdim ve cilaladım. Yıllar önce hurdalığa atmış olduğum benzer ölçekteki bir geminin sandalları ile kauçuk aksamını boyadım ve yağlıboya ile yıkıyarak eskittim. Bu günlük bu kadar, akşam yine devam Smile

Tue Feb 03, 2009 12:24 pm

Author Message
Berk Oğuzülgen
Yönetici

Emrah Bey,

Gerçekten çok güzel ve bir okadarda değişik bir dio olacağı şimdiden belli... Bitişini dört gözle beklemekteyim.Kolay gelsin
Tue Feb 03, 2009 12:59 pm

This forum is locked: you cannot post, reply to, or edit topics.   This topic is locked: you cannot edit posts or make replies.    Page 1 of 4 Goto page 1, 2, 3, 4  Next

Airlinermodellers Forum Forum Index » Yapım aşamaları / Construction Stages » PAN AM B-314 CLIPPER Minicraft 1/144 All times are GMT + 3 Hours

Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum